Часник: як зберегти урожай до весни?

Осінь майже на порозі, настала пора збору врожаю овочів. Першим ми прибрали, звичайно, часник. Озимий в середині липня, а Яровий – тільки що. Прибирати часник необхідно в суху погоду, акуратно підкопуючи головки вилами. Якщо час для прибирання було вибрано вірно, головка буде щільна, з добре сформованими зубчиками. А якщо з прибиранням запізнилися – часник переросте і головка буде розсипатися на зубчики. Тому варто переконатися в дозріванні часнику, викопавши попередньо одну головку. Після викопування залишаємо часник на грядці на деякий час, підсушитися. Потім струшуємо з головок землю і переносимо в сухе провітрюване приміщення, наприклад на горище. Там головки часнику можна підвісити для просушування, або просто розкласти на підлозі. При просушуванні поживні речовини з листя надійдуть в головку і поліпшать її смак. Час сушіння 5-7 днів.
Після просушування часник можна чистити. Зрізаємо листя, залишаючи стеблинка довжиною 5-7 см, і очищаємо саму цибулину від брудних лусочок.
Потім сортуємо часник. Всі пошкоджені головки, з здертою шкіркою і подряпинами, пустотілі, з ознаками будь-якого захворювання відбраковуємо. Такий часник не буде добре зберігатися. Його можна висушити, заморозити або замаринувати, обробивши на зубчики і очистивши.
Хороші і якісні головки часнику закладаємо на зберігання. Озимий і ярий часник мають різну лежкість. Озимий часник крупніше, але зберігається гірше. Тому його, як правило, використовують в заготовках і для посадки під зиму. Невелику частину врожаю залишають на зберігання. Озимий часник зазвичай зберігатися добре тільки до Нового року. Потім він починає проростати і дрябнуть.
У ярого часнику головки дрібніше, але зберігається він набагато краще. Це пов’язано з великою кількістю криючих лусочок. У озимого часнику їх значно менше, тому він і висихає швидше, так як волога випаровується.
Фактори, що впливають на збереження часнику
Температура. Озимий часник зберігають при температурі від +2 до -2 градусів. При більш високій температурі він почне проростати, при більш низькій промерзне. Ярий часник можна зберігати при більш високій температурі, але не вище 18-20 С
Вологість. Для зберігання часнику вологість повітря повинна бути приблизно 80%. При більш високій вологості часник почне загнивати, при більш низькій – всихати.
Освітленість. Найкраще зберігати часник в затемненому місці. А якщо ні – не допускати попадання прямих сонячних променів.
Доступ повітря. Зайвий доступ повітря шкідливий для часнику, це сприяє всихання головок. Необхідно зберігати часник в контейнерах, мішках або коробках.
Часник досить невибагливий, його можна зберегти до весни і в квартирі і в приватному будинку. При правильному підході до зберігання. У погребі зберегти часник найпростіше. Його можна розвісити в косах. Добре часник зберігається підвішеним в капронових панчохах. Або просто в дерев’яних ящиках, кошиках, картонних коробках. У міській квартирі краще збережеться яровий часник. Можна сплести косу і прикрасити інтер’єр кухні 🙂 Або покласти часник в красиву кошик.
Щоб часник краще зберігався, на дно кошики (ящика, банки ) насипають сіль. Ще можна використовувати золу і тирсу, але в умовах квартири все ж сіль підходить більше. Бруду менше.
Добре часник зберігається в полотняному мішечку. Мішечок можна просочити концентрованим сольовим розчином – часник буде зберігається ще краще.
А якщо трапився такий казус, що ви запізнилися з кнопкою головка часнику і розпадається на зубчики, то теж є спосіб часник зберегти. Його можна замаринувати. Або скласти очищені зубчики в банку і залити рослинним маслом.
Автор статті:  agrotech-trading.com.ua

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *